середа, 12 жовтня 2016 р.


Обережно, отруйні гриби!


Картинки по запросу обережно, гриби!
Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
 бліда поганка (мухомор зелений);
 опеньок сірчано-жовтий;
 волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:
        мухомор  білий;
        мухомор червоний;
        мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:
        опеньок цегляно-червоний, несправжній;
         печериця рудіюча.
Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА,  ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ
ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:
–        збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
        гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
        якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
        краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
        вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
        ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;
        зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день  приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
        варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
   при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
        при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.
Що ж спричинює отруєння?
        вживання отруйних грибів;
        неправильне приготування умовно їстівних грибів;
        вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
        вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).
ПАМЯТАЙТЕ:
гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

Немає коментарів:

Дописати коментар